Breakdance, joka tunnetaan myös nimillä b-boying ja breikkaus, on katutanssilaji, jonka tunnistaa akrobaattisista liikkeistä ja rapmusiikista, joka tanssijoita liikuttaa. Breakdance on akrobaattinen tanssi, jossa olennainen osa on myös tanssijan asenne. Aloittelijalle breakdance on helppo laji, joka kuitenkin tarjoaa haastetta myös kokeneelle tanssijalle. Breakdancessa tanssi tapahtuu suurelta osin lattiatasolla ja breikkarit käyttävät usein myös paljon käsilläseisontaa sekä tasapainoilua monissa eri asennoissa.

Breakdancen historiaa

Breakdance keksittiin 1970-luvulla Yhdysvalloissa, tarkemmin New Yorkin Bronxissa. Sen jälkeen laji on ihastuttanut ympäri maailman. Breakdance on yksi hiphopin neljästä elementistä, jotka ovat rapmusiikki, graffititaide, dj-kulttuuri ja breakdance. Tanssilaji rantautui Suomeen jo 1980-luvun loppupuolella ja on ollut siitä lähtien näyttävä osa myös suomalaista hiphop -kulttuuria. Suurelle yleisölle breakdance löi Suomessa läpi 90-luvulla muun muassa suositun Bomfunk MC’s -yhtyeen kautta.

Erottamaton osa tanssilajia on aina ollut New Yorkista tullut machoilukulttuuri, johon kuuluu myös battlet eli tanssitaistot. Näissä taistoissa on kaksi tai useampi osapuoli, jotka tanssivat ympäröivien ihmisten keskellä vuorotellen. Taistossa ei oteta fyysistä kontaktia, vaan pyritään vakuuttamaan vastustaja sekä ympäröivä yleisö omilla tanssitaidoilla. Nämä battlet ovat siis ystävällisiä ja leikkimielisiä tapoja esitellä omia tanssitaitoja, joissa tanssijoilta vaaditaan sekä taitoja että näyttävää asennetta.

Lajin kehitys

1980-luvulla mediassa alettiin yleisesti kutsua b-boyingia breakdanceksi. Hollywoodissa kuvattiin hiphopista kertovia elokuvia, muun muassa Beat Street, Wild Style ja Breakin’. Näistä elokuvista nuoret ympäri maailman saivat vaikutteita. 1980-luvun alku olikin tämän kulttuurin kultakuumeaikaa. Monet kuitenkin näkivät pelkästään elokuvista tutut liikkeet, sisäistämättä niiden merkitystä, eli itsensä ilmaisua erilaisten liikkeiden avulla. Tämä aiheutti breakdancen suosion voimakkaan hiipumisen 80-luvun lopulla.

1990-luvun lopulla breakdancen suosio kasvoi uudelleen, kun vuosia lajia harrastaneet taiturit nousivat pinnalle. Kansainväliset tapahtumat, kuten esimerkiksi Saksan Battle of the Year ja USA:n Freestyle Session, lisäsivät lajin näkyvyyttä ja kiinnostavuutta. Osaltaan breakdancen suosiota nostivat myös sen näkyminen artistien, kuten Run DMC:n, musiikkivideoissa. Internetin kehityksen myötä tiedon löytämisen helpottuminen auttoi paremmin ymmärtämään lajin sanomaa ja näin ollen perehtymään siihen syvällisemmin.

Suosituimmat tanssiliikkeet

Breakdancessa on mittava määrä erilaisia tanssiliikkeitä. Niistä tunnetuimpia ovat backspin sekä tuulimylly. Backspin on nimensä mukaisesti pyörähdys lattialla niin, että selkä kannattelee liikettä. Pyörähdysliikkeen on oltava jouheva ja nopea. Tuulimyllyssä taas tanssija kierähtää käsiensä avulla liikkeeseen, joka tapahtuu yläselän varassa maassa pyörien. Nimitys tulee siitä, että tanssijan jalat osoittavat kattoon ja yleensä tanssija pitää jalkojaan koukussa, jonka johdosta liike muistuttaa tuulimyllyn pyörintää.

Astetta vaativampi headspin on näyttävä liike, jossa breikkaaja seisoo ylösalaisin päänsä varassa ja pyörii. Headspin vaatii paljon harjoittelua, lihasvoimaa ja tekniikkaa. Headspinissä usein käytetään myös jonkinlaista päähinettä, jotta päällä pyöriminen on helpompaa. Puhtaassa headspinissä tanssijan jalat ovat koukussa, kuten muissakin spineissä, jolloin pyörähdykseen saa helpommin tasapainoa ja nopeutta. Headspinin harjoittelu lähtee liikkeelle päällä seisonnasta, joka pitää olla täysin hallinnassa ennen itse liikkeen harjoittelemista.

Breakdance Suomessa

Suomi on breakdancessa kansainvälisen tason kärjessä. Suomessa pidetään joka vuosi monia breakdance-tapahtumia, joissa on mukana kilpailijoita sekä vieraita eri maista. Näitä tapahtumia ovat muun muassa Nordic Moves, Kuopio Breaks, ja vuosina 2006-2009 toteutettu Pohjois-Euroopan suurin breakdance -tapahtuma Summer Jamit, joihin osallistui vuonna 2009 kuudentoista eri maan kilpailijoita. Samassa yhteydessä käytiin myös breakdancen SM-kilpailut. Summer Jameissa oli lisäksi paikalla DJ:itä ja graffititaiteilijoita.

Suomalaisia tanssijoita on ollut mukana myös ulkomailla pidetyissä kilpailuissa kuten Sveitsin Circle Kings -tapahtumassa ja Iso-Britannian vuosittaisissa UK B-boy Championships -kilpailuissa. Pohjois-Euroopan karsinnat näihin on pidetty Suomessa Summer Jamien yhteydessä. Breakdancen suosion kasvu on laajentunut viimeisen 15 vuoden aikana myös teatterin ja nykytanssiesitysten parissa. Breakdancea mukaan ottavia esityksiä on nähty ainakin Helsingissä URB-festivaalilla, jonka tuottajana toimii Kiasma-teatteri.

Breakdancen harrastaminen

Breakdancea voivat harrastaa kaiken ikäiset ja se on erityisen soveltuva harrastus lapsille, soveltuen vaikka ala-asteen liikuntatunnille, sillä tanssiessa kehittyvät niin fysiikka, motoriikka kuin rytmitajukin. Lajin harrastajissa on tällä hetkellä mukana jonkin verran enemmän poikia kuin tyttöjä. Breakdancen harrastamisen voi alkaa helpommista liikkeistä kuten six step ja robottitanssi, ja näitä voi taitojen edettyä kehittää ja muokata. Kaikkia muitakin liikkeitä pystyy soveltamaan omiin taitoihin sopivaksi .

Osa liikkeistä vaatii paljon harjoittelua, mutta on paljon myös helpommin omaksuttavia liikkeitä. Pääkaupunkiseudulla on useita tanssi- ja voimisteluseuroja, joihin lapset ja nuoret voivat hakeutua harrastaakseen breakdancea ohjatusti. Monet seurat voivat olla myös innokkaita yhteistyöstä koulujen kanssa esimerkiksi liikuntatunneilla ja iltapäivätoiminnassa, sillä breakdance sopii myös koululiikuntaan tai vaikkapa erilaisiin koulun juhliin, sillä helpoistakin liikkeistä voidaan saada aikaan näyttäviä.

Breakdance sopii kaikille

Breakdance voi harrastuksena kuulostaa haastavalta, ja suuri osa mieltääkin tanssin pelkäksi lattialla pyörimiseksi. Breakdance sisältää kuitenkin paljon myös seisten tehtäviä tanssiliikkeitä, ja lähes kaikkia liikkeitä voi varioida tanssijan taitoihin sopivaksi, joten mielikuva lajin vaikeudesta ei kannata toimia esteenä, mikäli miettii harrastuksen aloittamista. Itsensä ilmaisu tanssin keinoin on vapauttavaa ja tanssi säännöllisenä harrastuksena kohottaa niin kuntoa kuin mielialaakin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *