Tanssi on monipuolinen harrastusmuoto, koska sitä voidaan harrastaa minkä ikäisenä tahansa ja erilaisia tanssipaikkoja löytyy ympäri Suomea. Tanssilajeja on paljon hip hopista balettiin ja paritansseihin. Moni haluaa tanssia yksin, mutta halutessaan tanssin pyörteisiin voidaan lähteä myös parin kanssa. Tässä artikkelissa annetaan ideoita tanssiharrastuksen aloittamiseen ja kerrotaan erilaisista paikoista, joissa tanssia voidaan harrastaa. Unohda arki ja lähde ilmaisemaan itseäsi tanssin avulla.

Tanssi liikuntamuotona

Jos on aina haaveillut olevansa ballerina, ei ballerinahaaveita välttämättä tarvitse haudata aikuisenakaan. Useimmat tanssiopetusta järjestävät koulut tarjoavat tunteja erityisesti lapsille ja nuorille. Viime vuosina monet tanssikoulut ovat kuitenkin myös alkaneet ottaa valikoimiinsa aikuisten tunteja, esimerkiksi aikuisten baletista on tullut suosittua. Varsinkin isommissa tanssikouluissa erilaisia lajeja on tarjolla valtavasti. Tunneilla pyritään kohottamaan kuntoa ja löytämään tanssin riemu sekä hyvä olo.

Liikuntamuotona tanssi perustuu ihmisen motoriikkaan. Iästä riippumatta jokaiselle löytyy sopiva tanssityyli ja rasittavuustaso. Tärkeä osa tanssiharrastusta on myös itsensä ilmaiseminen musiikin avulla. Eri tanssityylit ovat erilaisia liikuntamuotoja, esimerkiksi hip hop perustuu rytmiseen musiikkiin, kun taas jazztanssissa tai baletissa meno on rauhallisempaa. Ennen kuin ryhdytään etsimään itselle sopivaa tanssipaikkaa, kannattaa miettiä, minkä tyylisestä tanssista on kiinnostunut ja haluaako tanssia yksin vai jonkun kanssa.

Kartoita oman kotialueesi tanssikoulut

Kun olet löytänyt itsellesi sopivan tanssityylin, voit alkaa kartoittamaan oman kotialueen tanssikoulujen ja muiden harrastuspaikkojen tarjontaa. Tanssin harrastaminen on mahdollista ympäri Suomen, koska tanssikouluja löytyy myös monelta pieneltä paikkakunnalta. Jotkut tanssikoulut ovat erikoistuneet johonkin tiettyyn tanssilajiin, esimerkiksi balettiin. Kaikissa kouluissa ei myöskään tarjota opetusta aikuisille, joten tuntivalikoima ja aikataulut kannattaa käydä läpi ennen ilmoittautumista. Eri tanssikoulujen hintoja on myös järkevää vertailla ennen aloittamista.

Yleensä tanssikoulujen tanssiopetuksessa mukana pysyminen edellyttää jatkuvaa läsnäoloa tunneilla. Jos kuitenkin tuntuu siltä, että omat ajalliset resurssit eivät riitä viikoittaisille tanssitunneille osallistumiseen, voi ratkaisu olla tanssikoulujen workshop-tunnit. Ne ovat yleensä avoimen tason tunteja, jotka voidaan toteuttaa kertaluontoisena työpajana tai muutaman päivän intensiivikurssina. Workshop-tuntien vetäjänä voi olla esimerkiksi ulkomainen tanssinopettaja, tai työpajan teemana voi olla työkalujen antaminen omien tanssiliikkeiden yksilölliseen parantamiseen.

Paritanssi

Jos et halua pyörähdellä yksin, voit löytää paritanssista itsellesi sopivan tanssilajin. Paritanssin aloittaminen on hieman monimutkaisempi prosessi, koska se edellyttää tietysti sopivan tanssiparin löytymistä. Toisaalta paritanssin harrastamiseen ei välttämättä tarvita tanssikoulua, vaan paritanssin pyörteisiin päästään myös lähtemällä esimerkiksi ravintolaan tanssimaan tai kesällä lavatansseihin. Monille lavatansseista tulee mieluisa harrastus, koska lavatansseissa ei ole tiukkoja sääntöjä sille, mitä tanssilajia minkäkin musiikin tahdissa tanssitaan.

Jos halutaan satsata enemmän paritanssiin, eikä tyydytä pelkkään lavatansseissa pyörähtelyyn, löytyy monista tanssikouluista paritanssikursseja eri tasoisille harrastajille. Tanssikoulujen lisäksi opetusta järjestävät kansalaisopistot ja esimerkiksi seniorijärjestöt. Tunneilla opetellaan aluksi perusaskeleet ja vähitellen siirrytään hiomaan tanssitekniikkaa ja parityöskentelyä. Monet nuorena paritanssin harrastamisen aloittaneet tähtäävät kilpatanssijoiksi. Kilpatanssia voidaan harrastaa esimerkiksi urheiluseuroissa tai tanssikouluissa. Valtaosa kilpailuista on nuorille, mutta myös seniori-ikäisille tanssijoille järjestetään omia kilpailuja.

Sopivien tanssipaikkojen löytäminen

Tanssikoulujen lisäksi tanssitunteja järjestävät myös esimerkiksi kansalaisopistot ja nuorisotalot. Tanssiharrastuksen aloittaminen tulee yleensä halvemmaksi kansalaisopistossa kuin tanssikoulussa, mutta vastaavasti opetuksen taso ja tilat eivät välttämättä ole niin tasokkaita. Tanssiharrastus on oiva tapa laajentaa sosiaalisia verkostoja. Monet koulut järjestävät nimittäin tietyille kohderyhmille sopivia tanssitunteja ja -kursseja, esimerkiksi omia tanssitunteja senioreille. Miehiä taas yritetään houkutella mukaan tanssin pyörteisiin erilaisten äijien tanssiryhmien avulla.

Eri tanssikoulujen nettisivuilla on yleensä hyvin kattavasti kuvattu eri tanssituntien sisältöä ja vaatimustasoa. Lisää tietoa tanssista harrastuksena ja eri tanssipaikoista voidaan etsiä esimerkiksi Finnish Dance Organizationin sivuilta (www.fdo.fi). Suomen Tanssiurheiluliiton sivuilta löytyy paikkakuntakohtaisia listoja tanssinopetusta järjestävistä kouluista eri paikkakunnilla sekä suosituimpien tanssilajien kuvauksia. Paras tapa löytää oma tanssityyli on kuitenkin lähteä rohkeasti kokeilemaan vastaako valittu tanssilaji ja -koulu omia odotuksia.

Tanssia voidaan missä vaan

Tanssiharrastus voidaan aloittaa esimerkiksi tanssikoulussa tai kansalaisopistossa, mutta periaatteessa tanssin pyörteisiin voidaan lähteä paikasta riippumatta missä vaan. Monelle isoin este tanssiharrastuksen aloittamiselle on varmasti häpeä omista taidoista. Tanssikoulun kynnys on korkea, jos tuntuu siltä, ettei rytmitajua ole tai pelkää nolaavansa itsensä tunneilla. Siksi on hyvä, että tanssitunteja järjestetään eri tasoisille harrastajille. Ongelmaan löytyy myös toinen ratkaisu: YouTube.

Jos kuvittelee näyttävänsä pelleltä hip hopia tanssiessaan, voi kotona vetää verhot ikkunan eteen ja harjoitella kuvioitaan omassa rauhassa esimerkiksi YouTuben avulla. Videopalvelu YouTube sisältää paljon erilaisia ja eritasoisia tanssivideoita, joiden avulla voidaan opetella esimerkiksi balettia, hip hopia, latinalaisia tansseja jne. Kotona omassa rauhassa opetellessa ei haittaa, vaikka askeleet menevät sekaisin, ja jos tippuu rytmistä, voi tilalle keksiä ihan omia tanssiliikkeitä.

Löydä oma lajisi ja säteile tanssin tuomasta ilosta

Tanssi on hyvä harrastus, koska sen parissa voidaan loistaa minkä ikäisenä tahansa ja tanssia voidaan myös yksin tai parin kanssa. Tanssin harrastaminen ja sopivien tanssipaikkojen etsiminen alkaakin sillä, että mietitään itselle sopiva ja kiinnostava tanssityyli. Tanssia voidaan harrastaa ympäri Suomen, ja kun sopiva tyyli on löytynyt, voidaan alkaa vertailla eri tanssipaikkojen tarjontaa. Lopulta sopivin tanssilaji ja tanssin hurma löytyvät kuitenkin parhaiten rohkeasti kokeilemalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *