”Tanssii tähtien kanssa” on jo kymmenen kauden ajan kuulunut koko Suomen suosikkiohjelmiin. Jokainen ohjelmaa seurannut on kenties joskus haaveillut osaavansa sensuellin tangon salat tai pystyvänsä pysymään perässä vauhdikkaassa cha-cha-chassa. Vaihtelua, haastetta ja hyvää mieltä tarjoava paritanssi onkin mainio harrastus missä elämänvaiheessa tahansa. Parikaan ei harrastusta aloittaessa ole vaatimus, joten syyt jättää tämä laji kokeilematta jäävät vähiksi.

Suurimmassa osassa parintansseista on erityinen koreografia tai tanssikuvio, joka ohjaa parin tanssia. Paritanssissa onnistuminen vaatii sekä hyvää yhteistyötä tanssiparin kesken että tanssittavien lajien tuntemusta askeleineen ja kuvioineen. Paritanssin voi aloittaa mistä tahansa lajista, mutta usein harjoittelu aloitetaan esimerkiksi valssiaskelien tai tangon perusteiden kautta. Paritanssit ovat tunnettuja kaikkialla maailmassa, perinteisiä suomessa tanssittuja paritanssilajeja ovat jenkka, humppa, polkka, valssi ja tango.

Paritanssin juuret ovat Saksassa

Alun perin paritanssi nähtiin tapana liehitellä mahdollisia kumppaneita. 1300-luvun lopussa aatelisten ja varakkaiden sukujen keskuuteen syntyi tansseja, jossa parit liikkuivat arvokkaasti musiikin tahtiin ympäri pyörien. Alemman sosiaaliluokan ihmiset, kuten maanviljelijät, taas tanssivat paritansseja hyvinkin eläväisesti hyppien ja pyörien. Näiden tanssilajien välimaastoon syntyi keskiluokan nykyistä paritanssia muistuttava tanssi, jossa sekä liikuttiin arvokkaasti että tehtiin näyttäviä liikkeitä tanssiliikkeitä hallitusti.

Suomeen paritanssit rantautuivat 1800-luvulla, jolloin lähes kaikki suomalaiset tanssit olivat paritansseja. Usein niitä kuitenkin tanssittiin ryhmissä, joissa oli tarkoin säädellyt askeleet ja kuviot. Myöhemmin tanssit ovat kehittyneet nykyään tuntemiksemme paritansseiksi, joissa jokainen pari tanssii omaa kuviotaan välittämättä toisten parien tanssiaskelista. Yksi edelleen suosituimpia paritanssin muotoja on Suomessa lavatanssit, joissa osa tanssin viehätystä on myös sen tarjoama sosiaalinen kontakti.

Lavatanssien huumaa

Lavatansseihin mennään nauttimaan myös vain puhtaasti itse tanssimisesta. Lavatanssit eivät ole enää vain vanhemman ikäluokan harrastus, vaan lavatansseissa tavataan yhä enemmän nuoria, jotka ovat innostuneet lajista. Lavatanssit ovat monelle kesäharrastus, sillä lavatanssipaikat ovat auki vain kesäkaudella. Nykyisin yhä useampi hakeutuu paritanssia oppiakseen ensin tanssikurssille. Kurssilla opitaan alkeet monien paritanssien perusteisiin ja samalla saattaa löytää myös parin, ellei itsellä ole tanssikumppania omasta takaa.

Paritanssien edut ovat sosiaalisia ja liikunnallisia, sillä tanssi kehittää kehossa montaa osa-aluetta. Lavatansseja harrastaessa hengästyminen ja liikkuminen parantaa toistuessaan lihasvoimaa ja nivelten liikkuvuutta. Fyysisen kunnon paranemisen lisäksi vaikutukset ihmisen henkiseen hyvinvointiin ovat mittavat. Paritanssi on laji, johon voi jäädä helposti koukkuun. Se saattaa olla monelle yksinäiselle suoranainen pelastus, sillä musiikin tuoma iloinen olotila ja sen ympärillä tapahtuva sosiaalinen toiminta tuo elämään uudenlaista sisältöä.

Paritanssin perusteet

Tanssipari muodostuu kahdesta roolista. Yleensä mies vie ja nainen seuraa, eli miehen vastuulla on liikkeen painopiste ja suunta. Tämä viestitään kehollisesti, jotta seuraaja osaa tehdä oikeat liikkeet samanaikaisesti. Tanssissa voimat eivät ole suuria ja molemmat parista kannattavat itsensä suurimman osan aikaa. Askelilla on viejän sekä musiikin osoittama rytmi. Viejä tulkitsee musiikin liikkeeksi ja ohjaa seuraajaa. Paritanssilla on ihmiselle sekä sosiaalinen että emotionaalinen ulottuvuus.

Paritanssissa suuressa roolissa on fyysinen läheisyys, joka kuuluu lajin ominaispiirteisiin. Jokainen kokee kuitenkin fyysisen läheisyyden rajat eri tavoin, joten on tärkeää osata tulkita tanssiparin signaaleja. Monella sosiaalisten kontaktien kaipuu on syy lähteä paritanssien pariin. Lajia harrastaessa oman kehon minäkuva paranee vähitellen ja ilo uuden taidon hallinnasta saa onnellisuushormonit jylläämään. Tanssiminen on myös hyppy pois arkisista rutiineista, sekä samalla rentoutumista ja hauskanpitoa.

Parhaiten tunnetut tanssilajit

Suomalaiset ovat omineet paritansseista itselleen muutamia, joita tanssivat erityisen innokkaasti. Valssi on tunnettu sen soljuvasta askelluksesta, kun taas nopeatempoinen polkka on ollut kauan suomalaisten suosikkitanssi. Humppa on Suomen suosituin paritanssi, joka vetää pyörteisiinsä uudelleen aina seuraavan sukupolven. Siitä on olemassa kolme erilaista versiota, jotka ovat vaihtoaskelhumppa, kävelyhumppa ja nilkku. Valssi on tanssilajeista kaikkein vanhin ja sitä on muokattu hiukan askeliltaan ahtaampiin tiloihin sopivaksi.

Yksilölajista paritanssiin

Alun perin yksilölajeiksi luetut tanssilajit ovat kehittyneet vuosien myötä kahden ihmisen tanssittaviksi paritansseiksi. Se kertoo ihmisten halusta sosiaalisiin kontakteihin sekä hauskanpitoon. Tanssilajeille on ominaista, että niiden yksityiskohdat saattavat vaihdella maan eri alueilla ja eri aikakausina. Myös eroja ikäluokkien välillä on olemassa tanssilajien hallinnassa, sillä nuoremmat ikäluokat ovat ottaneet omakseen eri lajeja kuin vanhemmat ikäluokat ja hallitsevat ne eri tavalla kuin muut tanssilajit.

Tangon taikaa

Suomalaisten sydämiin on laulettu jo kautta aikojen tangon kautta. Se on ollut tummien tunteidemme tulkki ja kehittynyt Suomessa aivan omanlaiseksi musiikkityyliksi. Tango on syntynyt Argentiinassa ja on sekoitus argentiinalaista tangoa, marssimusiikkia ja slaavilaista sävellajia. Kun tango rantautui Suomeen, siitä tuli suosittu tanssityyli tanssipaikoilla, sillä se oli helppoa myös aloittelijoille. Tangon askeleet ovat pitkälle samanlaiset kuin foksin, mutta tanssilavojen kautta se rantautui valtaväestön suosioon.

Jokaiselle sopiva harrastus

Tänä päivänä tanssikursseja järjestetään lähes jokaisella paikkakunnalla ja niiden hinnat ovat edullisia ja tarjonta monipuolista. Tanssiharrastuksen aloittaminen ei ole koskaan ollut helpompaa, eikä tanssin aloittaminen vaadi mitään erityisvarusteita tai ennakkotaitoja. Paritanssiharrastuksen voi aloittaa myös yksin, sillä harrastuksen parista pyritään löytämään sopiva pari kenen kanssa harjoitella tanssimista. Paritansseja ei enää tanssita niinkään ravintoloissa vaan niitä harjoitellaan tanssikursseilla ja tanssitaan tanssilavoilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *