Baletti mielletään usein lasten ja nuorten harrastukseksi. Mielikuva pajunvitsan lailla taipuvista eteerisistä, hoikkaakin hoikemmista tanssijoista, kärkitossuista ja tyllihameista voi pahimmillaan estää aikuisen tanssijan harrastuksen aloittamisen. Ennakkoluulojen ei kuitenkaan kannata antaa vaikuttaa liikaa: baletti sopii erinomaisesti kaikenikäisille harrastajille. Aikuisiällä aloitettu harrastus tuskin johtaa Kansallisoopperan lavoille, ja balettia voi tanssia rennosti, liikkumisen riemusta nauttien ja omaa kehoa kuunnellen.
Aikuisbalettia on tarjolla useimmissa kaupungeissa ympäri Suomen, ja tunteja tarjoaa niin kansalaisopistot kuin liikuntakeskukset ja tanssisalitkin. Aikuisille tarkoitetut tunnit on yleensä erotettu omiksi tunneikseen, ja tavoitteellisemmat balettitanssijat tanssivat omissa ryhmissään. Aikuisbalettiin voi osallistua, vaikka ei olisi koskaan tanssinut balettia, mutta myös vanhaa tanssiharrastusta voi tulla herättelemään uudelleen henkiin. Baletti tarjoaa haasteita monella eri tasolla, mutta yhtä lailla se rentouttaa mieltä ja kehoa.
Aikuisbaletin varusteet
Alussa tunneilla riittää varusteiksi tavalliset sisäliikuntavaatteet sekä paljaat jalat tai sukat. Myöhemmin, harrastuksen jatkuessa, kannattaa ostaa pehmeäpohjaiset harjoitustossut, joita saa tanssivarusteliikkeistä ja suurimmista urheilukaupoista. Trikoot helpottavat tanssimista, sillä opettaja näkee vartalon ja jalkojen linjaukset paremmin, ja mahdollisiin virheasentoihin pääsee puuttumaan ajoissa. Halutessaan voi ostaa myös muita tanssillisempia asuja, kuten tanssibodyn tai harjoitushameen, mutta ne eivät ole välttämättömiä. Varusteita tärkeämpää on tanssin riemu.
Kovia kärkitossuja ei tavallisella aikuisbalettitunnilla tarvita, vaan mahdolliset kärkitossutunnit ovat erikseen. Kovilla tossuilla tanssimiseen tarvitsee erityisen tanssialustan, sillä tossut ovat liukkaat ja tavallisella lattialla loukkaantumisriski on suuri. Kärkitossujen sisällä käytetään usein pehmustetta, joka suojaa varpaita ja vähentää niihin kohdistuvaa rasitusta. Kärkitossuja käytettäessä käytetään myös balettitrikoita, jotta varvassuoja pysyy paikallaan. Kärkitossuilla tanssiminen ei ole pakollista, ja pehmeillä harjoitustossuilla saa harrastuksesta irti yhtä paljon.
Vaaditaanko tunneilla liikaa?
Usein balettiin yhdistetään kauhukuva opettajasta, joka pakottaa tanssijan venymään mahdottomiin asentoihin, suuttuu epäonnistumisista ja pakottaa pukeutumaan nöyryyttäviin trikoisiin. Tämä pitää harvoin, ellei koskaan, paikkaansa. Tunnilla ei pakoteta mihinkään, eikä keneltäkään vaadita liikaa. Jokainen osallistuu harjoituksiin itseään kuunnellen ja oman vointinsa mukaisesti. Mahdollisia epäonnistumisia ei tarvitse pelätä, sillä tunneilla ollaan oppimassa. Baletti on harrastus siinä missä muutkin, ja sen on tarkoitus olla miellyttävää.
Jokainen voi pukeutua tunneille omalla, persoonallisella tyylillään. Mikäli tanssilliset asusteet eivät tunnu mukavilta, ei sellaisia tarvitse käyttää. Kuten edellä mainittu, tavalliset sisäliikuntavaatteet riittävät hyvin. Vaatteet ja varusteet eivät saa estää baletin harrastamista – kyse ei ole esiintymislavoista vaan jokaisen henkilökohtaisesta, mukavasta harrastuksesta. Laajan liikkumisen salliva pukeutuminen riittää paremmin kuin hyvin. Voi kuitenkin olla, että harrastuksen jatkuessa löydät itseltäsi vähintään säärystimet ja pehmeät tossut.
Mitä tunneilla tapahtuu?
Balettitunnilla tehdään harjoitukset musiikin tahtiin. Tunneilla käytettävä musiikki on useimmiten perinteistä pianomusiikkia, mutta musiikin tyyli riippuu opettajasta ja hänen tyylistään opettaa. Opettaja määrää luonnollisesti myös tunnin kulun, mutta useimmiten runko on sama. Opettajan tehtävänä on kannustaa ja auttaa, ja vahtia kehon linjauksia loukkaantumisten välttämiseksi. Aikuisbaletissa ketään ei pakoteta venymään, eikä vartaloa väännetä väkisin. Tunnilla on tarkoitus nauttia tanssista omaa kehoa kuunnellen.
Balettitunti aloitetaan usein tankoharjoituksilla. Erilaiset jalkojen ojennukset, heitot ja taivutukset valmistavat nivelet vastaanottamaan baletin harjoitteet. Tankoharjoituksissa toinen käsi lepää tangon päällä, ja antaa tukea ja tasapainoa. Liikkeet ovat teknisiä mutta tanssillisia, ja ne suoritetaan musiikin tahdissa. Tankoharjoitusten jälkeen siirrytään keskilattialle, jossa harjoitukset tehdään ilman tukea. Keskilattiaharjoitukset voivat olla selkeästi tanssillisempia. Ennen loppuvenyttelyjä harjoitellaan liikkumista, kuten hyppyjä ja askelluksia sekä piruetteja.
Balettitunnin hyödyt
Vaikka harjoittelu ei olisikaan ammattitanssijan uraan tähtäävää, on baletista hyötyä myös kuntoilumuotona tai rentoutumiskeinona. Baletti kehittää kehonhallintaa ja keskivartalon tukea, mikä näkyy parantuneena ryhtinä ja yleisenä hyvinvointina. Myös erityisesti jalkojen voima kasvaa, ja arkipäivän askareet sujuvat entistä nopeammin. Balettitunnilla saa keskittyä täysin tanssimiseen ja kehon linjauksiin, ja muut huolet unohtuvat helposti. Tunnin jälkeen on seesteinen ja rauhoittunut olo, ja arkeen on mukava palata.
Kuinka usein balettia tulisi tanssia?
Kerta viikossa on varsin hyvä määrä aikuistanssijalle, mutta mikäli aikaa ja mahdollisuuksia on, voi toki balettitunnilla käydä useamminkin, tai tehdä tunnin harjoitteita kotona. Opettaja neuvoo mielellään myös kotiharjoituksissa, minkä lisäksi usein on tarjolla myös kehonhallinta ja venyttelytunteja, jotka tukevat baletin harjoittelua. Baletista on hyötyä myös muuta urheilua tukevana liikuntana: kehonhallinta ja venyvyys ovat monen lajin perusteita, yleisestä hyvinvoinnista puhumattakaan.
Kuka voi tulla tunneille?
Aikuisbalettia voi tanssia lähes kuka tahansa. Sukupuolella, koolla tai iällä ei ole väliä, ja usein tunneilla onkin kaikenlaisia ja -kokoisia ihmisiä. Yhteistä heille on halu oppia, sekä nauttia musiikista ja liikkeestä baletin keinoin. Tanssijoita ei aseteta paremmuusjärjestykseen eikä tunneilla kilpailla, vaan jokaisella on lupa tanssia omalla tyylillään ja omaa kehoaan kuunnellen. Baletista voi nauttia jokainen, itse valitsemallaan tavalla.
Sopiiko baletti minulle?
Balettia voi suositella lähes kaikille, olet sitten nuori tai vanha, mies tai nainen, urheilija tai kotikuntoilija. Tunneille ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat kokeilla balettia ja löytää sen parista harrastuksen. Mikäli sinulla on erityisrajoitteita, kuten nivelkipuja tai vammoja, kerro niistä opettajallesi ennen tunnin alkua. Hän osaa ottaa rajoitukset huomioon, ja neuvoo sinulle tarvittaessa vaihtoehtoisen tavan suorittaa harjoitteet. Tutustu rohkeasti baletin maailmaan – saatat yllättyä iloisesti!