Tanssi varmasti kiehtoo lukijoitamme, ja moni saattaakin pohtia, voisiko itsekin aloittaa tanssin harrastamisen. Onneksi monilla paikkakunnilla on runsaasti vaihtoehtoja mistä valita eri lajien, tyylisuuntien ja opettajien välillä! Alussa riittää, että puetaan päälle liikuntaan sopivat vaatteet ja aloitetaan harjoittelu iloisella mielellä. Tanssi onkin laji, joka soveltuu moneen ja tuo harrastajalleen hyvän kunnon lisäksi paljon mielihyvää. Tässä kirjoituksessa tutustumme tarkemmin siihen, miten jokainen pääsee aloittamaan tanssiharrastuksen.

Miten tanssijaksi voidaan tulla?

Moni mieltää tanssin liikkumiseksi musiikin tahdissa. Tämän lisäksi tanssia harrastavat ja työkseen tekevät tunnistavat lajin monipuoliset mahdollisuudet itseilmaisuun ja musiikin rytmiin heittäytymiseen. Moni musiikin kuuntelemisesta nauttiva onkin saattanut kokeilla tanssiaskelia itsekseen. Rakkaus musiikkia kohtaan on erinomainen syy hakeutua tanssiharrastuksen pariin. Tanssia voidaan toki harrastaa myös sosiaalisena ja liikunnallisena harrastuksena. On olemassa lukuisia tanssin eri muotoja ja harrastuspaikkoja, ja tanssin voikin sanoa tarjoavan jokaiselle jotakin.

Suosituimpia tapoja aloittaa tanssin harrastaminen ovat jonkin tanssilajin alkeiden kurssille ilmoittautuminen ja tuttavalta tai internetistä perusteiden opin hakeminen. Yksinkertaisia tanssiliikkeitä voidaan nimittäin oppia internetin videoita katsomalla, joskaan ne eivät tarjoa mahdollisuutta saada palautetta omasta suoriutumisestaan. Joku lukijoista saattaa pelätä monimutkaisia askelkuvioita tai liikkeen nopeatahtisuutta, mikä on turhaa, sillä moni tanssilaji tarjoaa yksinkertaisia liikkumisen malleja. Tanssilajit, joita yleisesti pidetään helpoimpina aloittelijalle, ovat:

  • Paritanssi
  • Itämainen tanssi
  • Aikuisbaletti

Missä tanssia voidaan harrastaa?

Tanssia voidaan harrastaa kaikissa sellaisissa paikoissa, missä on tilaa liikkua ja missä voidaan kuulla musiikkia. Suosituimpia paikkoja lienevät erilaiset tanssikurssit, tanssilavat, ravintolat ja yökerhot – ja oma olohuone. Tanssikurssit ja oma koti ovat parhaat paikat omatoimiseen harjoitteluun, ja muut paikat tarjoavat viihteelliset puitteet ja tunnelman. Mikäli siis ravintolaympäristö ujostuttaa tanssin kokemisessa, kannattaa hakeutua tanssikurssille, jossa pääsee hiomaan omia taitoja sekä esiintymistä. Tanssin tarkoitus on olla hauskaa!

Jotta tanssista saisi parhaan mahdollisen ilon irti, suosittelemme tanssikurssille osallistumista. Kursseja järjestävät monet eri tahot tanssikouluista työnväenopistoihin. Myös seurakunnat ja erilaiset paikalliset eri alan järjestöt järjestävät tanssikursseja. Mikäli tanssiminen on uutta, kannattaa kokeilla eri lajeja ja eri paikkoja, missä tanssia opetetaan. Tällä tavalla voidaan löytää itselle parhaiten sopiva tapa harrastaa tanssia. Kurssien hinnat vaihtelevat kalliista ilmaiseen, joten tämä voidaan myös huomioida tanssikurssia etsiessä.

Mitä tarvitaan tanssiharrastuksen aloittamiseksi?

Kun aloittaa tanssiharrastuksen uuden tanssilajin alkeiden kurssilla, ei alkuun tarvita muuta kuin liikuntaan sopivat vaatteet sekä mahdollisesti myös sisätiloihin sopivat liikuntajalkineet. Esimerkiksi baletin tunneilla ei alussa käytetä balettitossuja, vaan ne hankitaan vasta myöhemmässä vaiheessa. Tässä mielessä voidaan huoletta mennä tutustumaan mihin tahansa tanssilajiin. Vaatetusta valitessa tanssitunnille kannattaa huomioida se, että joissain saleissa voi olla kylmä. Suosittelemme kerrospukeutumista eli sitä, että vaatetusta voidaan lisätä ja vähentää tarpeen mukaan.

Tanssia harrastuksena aloittavan kannattaa huomioida myös se, että ei turhaan vertaile itseään muihin ja antaa omalle kehittymiselle riittävästi aikaa. Tanssi kehittää jokaisen harrastajan koordinaatiokykyä, rytmitajua ja kehonhallintaa. Liikuntalajina se myös kehittää hyvin kuntoa, ja olemmekin kirjoittaneet aiheesta enemmän täällä. Tanssin voi siis aloittaa puhtaasti kuntoilumielessä. Paikalliseen kurssitarjontaan pääsee tutustumaan hyvin etsimällä tietoa verkossa tai tiedustelemalla asiaa vaikkapa omalla työväentalolla. Muista siis tanssia aloittaessa:

  • Valitse päällesi liikuntaan sopivat vaatteet
  • Kokeile eri tanssikursseja löytääksesi itsellesi sopivan vaihtoehdon
  • Nauti tanssin ilosta!

Mitä tulee huomioida seuratansseissa?

Seuratanssit ovat tapahtumia, jonne ihmiset tulevat viihtymään musiikin ja tanssimisen pariin. Seuratansseista kuuluisimpia ovat kesäisin järjestettävät lavatanssit sekä vuosittain yli 100 000 kävijää keräävät Tangomarkkinat. Osallistujat pääsevät harjoittamaan näissä tapahtumissa lähes kaikkia paritanssin lajeja valssista jenkkaan. Aloittelijat pääsevät menoon mukaan helposti humppa-askelten tahdissa, jotka ovat nopeasti ja helposti opittavissa. Muutoin seuratansseissa voidaan keskittyä hauskanpitoon ja siihen, että saadaan isossa ryhmässä nauttia illasta ja hyvästä tunnelmasta.

Seuratansseihin osallistuessa kannattaa myös tuntea tansseihin kuuluvaa etikettiä. Tärkein sääntö on hauskanpito ja se, että ei ota tapahtumaa tai itseään liian vakavasti. Paria haettaessa tulee kiinnittää huomiota siihen, onko kyseisellä vuorolla miesten vai naisten vuoro hakea tanssipari. On kohteliasta sanoa kyllä saadessaan kutsun lähteä tanssiin mukaan, mutta siitä voi halutessaan myös kieltäytyä. Tanssipaikan Dj:lle tai orkesterille voidaan käydä myös esittämässä musiikkitoiveita. Muista siis tansseissa:

  • Pukeudu mukaviin ja iltaan sopiviin vaatteisiin
  • Pidä tanssiessa hauskaa
  • Miesten haulla miehet ja naisten haulla naiset hakevat tanssiparin

Miksi tanssi on hyvä harrastus?

Moni tanssia harrastava ei vaihtaisi päivääkään pois sen jälkeen, kun aloitti harrastuksensa. Tanssin voi aloittaa joka iässä ja elämäntilanteessa, eikä kukaan ole koskaan liian vanha tanssimaan. Pienet lapset voivat aloittaa tanssiharrastuksen taaperoryhmissä, ja isommatkin lapset saavat eri tanssin lajeista itselleen oivan harrastuksen. Lapsuuden jälkeen opiskelijoille, työikäisille ja eläkeläisille tanssin aloittamiseen löytyy runsaasti eri vaihtoehtoja ja harrastuspaikkoja. Kuten tanssijat sanovat, jokainen on luotu tanssimaan.

Harrastuksena tanssi on yksi hienoimmista myös sen takia, että se tuo paljon iloa ja liikuntaa elämään. Musiikin kuuntelu jo itsessään aktivoi eri alueita aivoissa, ja tanssiminen sen päälle kehittää ihmistä ainutlaatuisella tavalla. Tanssi on myös sosiaalista, sillä seuratansseihin voidaan mennä ystävien kanssa, ja siellä voidaan tutustua uusiin ihmisiin. Toivomme siis, että kirjoituksemme kannustaa sinua osallistumaan tanssikurssille ja menemään tulevana kesänä johonkin lukuisista tanssilavatapahtumista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *