Suomitanssii.fi on kotimainen tanssin informaatio- ja inspiraatiosivu, jonka tarkoitus on tuoda tanssi lähemmäs suomalaisia. Esittelemme suosittuja ja kiehtovia tanssilajeja ympäri maailman. Kerromme myös tanssista niin taidemuotona, kilpalajina kuin harrastuksena. Jos haluat oppia lisää breakdancesta tai baletista, olet tullut oikeaan paikkaan. Myös te, jotka ette ole kokeneet tanssia itsellenne luontevaksi ajanvietteeksi, saatatte tehdä oivalluksia tanssin aloittamista koskevista sisällöistämme.

Tanssi tenhoaa

Tanssi on pelkistetyimmillään ihmiselle hyvin luonteva tapa liikkua. Aivan pienet lapsetkin usein nauttivat kehonsa liikuttamisesta rytmikkäästi säestyksen tahdissa. Kun lapset tanssivat, on tanssi usein luonteeltaan improvisoitua. Kuitenkin jo satoja vuosia sitten ollaan alettu kehittää erilaisia tanssilajeja, joihin kuuluu etukäteen määriteltyjen liikesarjojen toistaminen. Tanssityylejä on kehitetty yksin- ja paritanssiksi sekä ryhmässä tapahtuvaksi synkronoiduksi liikkumiseksi. Myös improvisoitu tanssi on etenkin taidemuotona suosittu.

Tanssi on suosittu ajanviete sekä itse tehden että katsomosta käsin. On paljon tanssijoita, joiden pyrkimyksenä voi olla esimerkiksi oman kunnon kohottaminen tai taiteellisen itseilmaisun tutkiminen. Kuitenkin monet ei-tanssijatkin katsovat tanssia mielellään. Esimerkiksi baletti on monisatavuotinen taidemuoto, jossa tarkoin rajattuihin liikkeisiin kuuluu näyttämöllä esitetty tarina. Suomessakin Kansallisbaletti kerää vuosittain tuhansia taiteenystäviä, jotka eivät itse tanssi. Tanssista voidaan nauttia siis monella tavalla.

Suosittuja tanssityylejä

Tanssityyleissä on valinnanvaraa satoja vuosia sitten syntyneistä katrilleista modernimpaan streetdanceen. Suomalaiset kansantanssit olivat erityisen suosittuja 1800-luvulla, ja niitä harrastetaan edelleen eri puolella maata hieman pienemmässä mittakaavassa. Häissä, karonkoissa ja erilaisissa perinteisissä juhlissa on edelleen tavallista tanssia valssia, foxtrotia tai muita vuosisatoja vanhoja kamaritansseja. Suomessa on myös mahdollista nauttia kaukaisempien kulttuurien tansseista, esimerkiksi eri Afrikan kulttuurien kansantansseista tai itämaisista tansseista.

1900-luvun jälkipuoliskolla syntyneistä tansseista monet ovat yksilötansseja tai sellaisia tansseja, joita tanssitaan synkronoidusti ryhmänä. Tällaisia Suomessakin suosittuja tansseja ovat esimerkiksi breakdance, salsa ja dancehall. Pidetty tanssityyli on myös streetdance, jonka perusajatuksena on katu-uskottavaan itseilmaisuun perustuva liikkuminen ilman turhaan rajoitettuja askelkuvioita. Tutustu eri tanssityylien ominaispiirteisiin sivustollamme! Huomaat pian, kuinka monipuolinen tanssien maailma onkaan. Jokaiselle kiinnostuneelle löytyy taatusti sopiva tanssityyli.

Tanssi taidemuotona

Suomessa tanssitaiteesta voidaan opiskella alempi ja ylempi korkeakoulututkinto Taideyliopistossa. Osa valmistuneista työllistyy Kansallisbalettiin ja osa tanssinopettajiksi. Moni luo myös uraa itsenäisenä esiintyvänä taiteilijana esimerkiksi apurahojen turvin. Viime vuosikymmeninä omia tanssiteoksia luoneet riippumattomat taiteilijat ovat edustaneet tyylisuunnaltaan lähinnä nykytanssia. Nykytanssi on sateenvarjotermi tanssijan omaa persoonallista ilmaisua kanavoivalle tanssin tyylisuunnalle. Nykytanssia ei siis voida tanssia “oikein” tai “väärin”, koska tyylisuunnan teokset ovat tekijänsä peili.

Nykytanssiin ja sen kautta moderniin tanssitaiteeseen kuuluu olennaisesti kyseenalaistaminen ja ennakkoluuloton vaikutteiden keräily monesta eri lähteestä myös tanssitaiteen ulkopuolelta. Monen muun postmodernin taidemuodon tavoin nykytanssi jättää tilaa myös katsojan ja teoksen vuoropuhelulle. Esimerkiksi suomalainen, afrikkalaistaustainen tanssitaiteilija Sonya Lindfors tutkii teoksissaan usein ei-valkoisten asemaa yhteiskunnassa. Teosten tulkintaan voi vaikuttaa paljon se, onko sitä katsova suomalainen itse valkoinen vai jonkun muun etnisen taustan edustaja.

Tanssi liikuntalajina

Aktiivinen tanssin harrastaminen edellyttää kestävyyskuntoa, liikkuvuutta, kehonhallintaa ja tasapainoa. Tanssi onkin pidetty harrastus, vaikkei korkeakulttuurin seuraamista harrastaisikaan. Sivustollamme on oma osio tanssille liikuntalajina, jos haluat kuntoilla tanssien. Tanssin harrastaminen voidaan aloittaa erityisestä tanssikoulusta, liikuntakeskuksen ohjatuilta tunneilta tai vaikkapa kansalaisopiston kurssilta. Tanssikursseissa on valinnanvaraa, ja taiteellisimmatkin tyylilajit kehittävät edes joitain kunnon osa-alueita. Liikuntakeskuksen kurssi on yleensä oikea osoite kuntotanssijoille.

Liikuntakeskukseen suuntaamista kannattaa kokeilla, jotta tanssitreenistä saa eniten irti juuri kunnon kohottamisen näkökulmasta. Ohjattujen tanssituntien vetäjät osaavat tällaisissa paikoissa suunnitella opetuksen sopivan rasittavaksi, jotta se vaikuttaisi peruskuntoon. Jos ei ole harrastanut liikuntaa aiemmin lainkaan, voi toki paritanssikurssikin edistää terveyttä. Liikuntapainotteisista tanssityyleistä löi 2000-luvulla erityisesti läpi tankotanssi, jossa temppuillaan maassa kiinni olevan tangon ympärillä. Myös aerobic pitää edelleen pintansa.

Tanssiharrastajaksi nollasta

Käsittelemme sivustollamme myös sopivan tanssiharrastuksen aloittamista tilanteessa, jossa ei ole koskaan harrastanut tanssia. Koska erilaisia vaihtoehtoja on niin paljon, kannattaa tanssityylejä rajata oman kiinnostuksen ja budjetin mukaan. Kannustamme potentiaalista tanssiharrastajaa miettimään jo alussa sitä, mitä hän toivoo saavuttavansa tanssilla. Onko tarkoituksena rentoutua harrastuksen parissa, oppia uusia taitoja, kehittää fyysistä kuntoa vai jotain muuta? Vastaus tähän kysymykseen auttaa lajivalinnassa.

Aloittelijan tanssioppaasta löytyy tietoa esimerkiksi yleisestä tanssisanastosta ja siitä, kuinka hakea tietoa oman alueen tanssitarjonnasta. Tanssiharrastuksen kokeileminen ei yleensä vaadi ihmeellisiä investointeja. Suurin osa tanssikouluista tarjoaa lajien peruskursseja, joille voi mennä ikään kuin testaamaan kyseisen tanssityylin sopivuutta omiin tavoitteisiinsa. Liikuntakeskusten tanssitunnit taas ollaan usein rakennettu niin, että mukaan voidaan hypätä milloin tahansa. Kiinnostavaan tanssiin on helppo käydä tutustumassa.

Kaikki tanssista

Suomitanssii.fi on kattava tietopakettisi tanssista verkossa. Tanssityylien, tanssitaiteen, liikuntamielessä tanssimisen ja harrastuksen aloittamisen lisäksi kerromme esimerkiksi erilaisista tanssipeleistä, tanssiin sopivista paikoista, sisukkaista ammattitanssijoista ja siitä, kuinka tanssissa oikein voidaan kilpailla. Tavoitteenamme on juhlistaa suomalaista tanssikulttuuria sen koko moninaisuudessa ja houkutella myös uusia ihmisiä joko katsomaan tanssiesityksiä tai harrastamaan tanssia itse. Tutustu sivuihimme ja antaudu rohkeasti rytmin vietäväksi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *