Suomessa viralliseksi urheilulajiksi määritelty tanssipelaaminen soveltuu kaikille, niin tanssista kiinnostuneille aloittelijoille, jo jonkin aikaa tanssia harrastaneille, kuin ammattilaistanssijoillekin. Tanssipelaaminen on mukava tapa viettää viikonloppua rennosti ystävien kanssa, kotona musiikkia kuunnellen ja liikkuen. Toiset käyttävät tanssipelejä puhtaasti oman fyysisen kunnon ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Pelaaminen on kätevää, sillä se onnistuu helposti kotioloissa pelikonsolilla tai tietokoneella. Pelaamista voi harrastaa myös joissakin pelihalleissa.

Hauskaa ajanvietettä ystävien kanssa

Onko mielessä viikonloppuilta ystävien kanssa, mutta juhliminen yökerhossa ei innosta? Olisi kiva liikkua yhdessä, mutta samalla nauttia koti-illasta? Tanssipelit ovat hauska tapa viettää aikaa ystävien kanssa, ja yhdistää turnaus esimerkiksi kokkailuun ja syömiseen jonkun kotona. Pelaamisen jälkeen on ihanan rento olo, ja on mukava istahtaa alas keskustelemaan kuulumisista sekä tanssiturnauksen tuloksista. Tanssipelaamisessa saadaan helposti yhdistettyä kuntoliikunta sekä sosialisointi tarvitsematta poistua kotoa.

Tanssipelaamisen voi rennon ja sosiaalisen koti-illan lisäksi myös yhdistää esimerkiksi syntymäpäiväjuhliin, polttareihin, rentoihin valmistujaisjuhliin, tupareihin sekä vauvakutsuihin. Koska se on laji, jota sekä aloittelijat että aktiiviset tanssijat voivat harrastaa tylsistymättä, sopii se erinomaisesti ohjelmanumeroksi erilaisiin juhliin, joissa on eritasoisia tanssijoita. Tanssipelaamisen voi järjestää juhliin myös suhteellisen pienellä budjetilla, mikä on normaalisti eräs tärkeistä tekijöistä juhlien ohjelmanumeroiden suunnitteluprosessissa.

Hauska tapa pitää huolta kunnosta

Tanssista kiinnostuneille tanssipelit ovat hyvä tapa pitää huolta fyysisestä kunnosta arjen keskellä, eikä laji vaadi teknologian huippuosaamista. Tanssipelaaminen saa hymyn huulille ja hien pintaan. Se on laji, joka kehittää harrastajan koordinaatiokykyä, rytmitajua, sekä parantaa fyysistä kuntoa. Lajiin on helppo päästä sisälle, sillä peleihin ilmestyy selkeät ohjeet ruudulle. Myös vaikeustasoa voi säätää oman kokemuksen, fyysisen kunnon ja senhetkisen fiiliksen mukaan.

Mikäli pelikonsoli löytyy valmiiksi jo kotoa, ei harrastukseen tarvitse aloittelijana satsata suuria määriä rahaa. Musiikkipelien alalajeihin kuuluvat tanssipelit ovat normaalisti ostettavissa muutamasta kymmenestä eurosta ylöspäin, riippuen pelin iästä ja suosiosta. Mikäli siis tanssiharrastus kiinnostaa, mutta kotona liikkuminen tuntuu mielekkäämmältä ajatukselta kuin tanssitunnille meno, on tanssipelaaminen varteenotettava harrastusvaihtoehto. Se tuo naurua elämään, ja auttaa hauskalla tavalla pitämään omasta kunnosta hyvää huolta!

Fyysisten rajojen koettelua

Tanssipelaaminen on hyvä harrastusvaihtoehto myös aktiivisille, hyvän fyysisen kunnon omaaville liikkujille sekä ammattitanssijoille. Koska pelit tarjoavat eri askeltasoja, eivät kokeneetkaan tanssijat turhaudu pelaamiseen helposti. Kappaleiden vaihtuvuus mahdollistaa sen, että pelaajan tulee taipua moniin erilaisiin liikeratoihin, jonka kautta kehittyminen tapahtuu. Kuviot, jotka usein löytyvät eri askelten sisältä, tuovat lisähaastetta harrastamiseen. Lajia voi harrastaa myös kilpatasolla, sillä Suomessa järjestetään vuosittain tanssipelikilpailuja eri tasoilla.

Parhaimmassa tapauksessa tanssipelaaminen tuo kunnon ylläpitämisen lisäksi aktiiviselle liikkujalle ja ammattitanssijalle mahdollisuuden koetella omia fyysisiä rajojaan. Pelaajien tulee harrastaessa painaa nuolia musiikin tahdissa alustaa käyttäen, ja pelin edetessä seuraaville tasoille nuolisarjat pitenevät ja muuttuvat nopeammiksi. Tällöin myös pelaajan pitää reagoida nopeammin, jolloin myös koordinaatiokyky kehittyy entisestään. Markkinoille tulee jatkuvasti uusia tanssipelejä, joten yhteen ja samaan tanssipeliin ei tarvitse jäädä jumiin.

Tanssipelit Suomessa

Tanssipelaaminen alkoi saavuttaa suosiota Suomessa 2000-luvun alkupuolella, jolloin pelaaminen alkoi aluksi pienissä harrastuspiireissä. Virallinen urheilulaji se on ollut jo vuodesta 2007 lähtien, ja vuotta tätä ennen maahamme perustettiin Suomen Tanssipelaajat ry, jonka tarkoituksena oli tuoda lajia yleiseen tietoisuuteen, sekä parantaa lajin harrastusmahdollisuuksia. Pian toimintansa aloittamisen jälkeen yhdistys on solminut monia yhteistyökuvioita, muun muassa Suomen Tanssiurheiluliiton sekä Nuori Suomi ry:n kanssa.

Suomen Tanssipelaajat ry järjestää innokkaimmille ja kokeneimmille tanssipelaajille kilpailuja, joissa pelaajat voivat kokeilla taitojaan toisia pelaajia vastaan. Kilpailuja järjestetään eri tasoisille kilpailijoille, jotta mahdollisimman monet pääsisivät mukaan osallistumaan. Kilpailuja järjestetään Suomessa vuosittain, ja SM-kilpailut järjestetään normaalisti aina loppuvuodesta. Lajin suosiosta kertoo se, että kilpailuiden taso on kasvanut joka vuosi, ja suomalaiset pelaajat ovat muihin Euroopan maihin verrattuna tasokkaita.

Missä tanssipelaamista voi kokeilla?

Tanssipelaaminen on matalan kynnyksen harrastus, johon voi helposti lähteä mukaan kuka tahansa tanssista, peliteknologiasta sekä liikunnasta kiinnostunut. Tanssipelaaminen ei katso ikää, ja harrastus sopiikin niin teini-ikäisille kuin sopivaa kuntoilumuotoa etsiville senioreillekin. Mikäli pelikonsoli löytyy jo kotoa, on harrastuksen aloittaminen erityisen helppoa. Tällöin tarvitsee vain valita itselleen sopiva tanssipeli ja aloittaa jammailu. Kotona aloittaminen toimii, sillä askelia voi rauhassa harjoitella ilman valvovia katseita.

Tanssipelejä voi pelata myös arcade-laitteilla. Näitä löytyy muun muassa HopLop-seikkailupuistoista. Tanssipelaamista voi harrastaa myös joissakin kouluissa ja nuorisotaloissa, jotka ovat satsanneet ajanvietevalikoimaan tanssipeleillä. Mikäli toisiin pelaajiin tutustuminen houkuttelee yksin kotona pelaamisen jälkeen, saa heihin kätevästi yhteyden tanssipelaajien Discord-palvelimen kautta, tai osallistumalla erilaisiin anime-tapahtumiin. Anime-tapahtumista muun muassa Desucon ja Yukicon ovat tarjonneet mahdollisuuden tanssipelien pelaamiseen, ja joillakin paikkakunnilla järjestetään tapahtumia nimenomaan tanssipelaamista varten.

Mistä löytää itselle sopiva peli?

Tanssipelien valikoima on laaja, ja alussa vaikeuksia saattaa aiheuttaa sopivan pelin valitseminen juuri itselle. Valintaan saattaa vaikuttaa erityisesti hinta, saatavuusnopeus sekä se, millä alustalla peliä on tarkoitus pelata. Eri verkkosivuilta löytyy runsaasti eri pelien arvosteluita, joita kannattaa käydä läpi omaa ensimmäistä peliä hankkiessa. Vinkkejä voi myös kysyä tanssipelaamista jo pitkään harrastaneilta pelaajilta, esimerkiksi pelipalvelimien tai keskustelupalstojen kautta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *